Classicservrar och kommunikationssvårigheter 

In English below.
Special edition sept 2011 Fjärde årgången
___________________________________________

I detta nummer!

# Classicservrar och kommunikationssvårigheter

– De första kommunikationsförsöken
– Resan genom Travians domäner
– Traviangames och nya servrar
– Travian och T4
– Går Traviangames att påverka?

Classicservrar och kommunikationssvårigheter

De första kommunikationsförsöken

Under mina kommunikationsförsök med Traviansgames huvudkontor ledde besvarade och obesvarade frågor mig till att söka efter den information jag ville ha på egen hand. Till slut insåg jag att det enda vettiga sättet att presentera resultatet för er andra var att återuppliva Filosofiska Nyheter tillfälligt. Jag har varit fri från både konto och tidning sedan sez10 slutade i mars. (Fast jag samlade på Topp10 på sez11)

Det började med att jag skrev och frågade Traviangames via deras kontakta på webben när kvalifikationsservern kunde tänkas starta igen. Inte ens ett automail fick jag på det första mailet (29 aug). Sedan skickade jag ett vykort (1 sept) med en sovande katt i en hängmatta. Tredje vändan (5 sept) fick jag faktiskt ett automail, det innehöll inget annat än min egen text. Detta är ett stort webbaserat företag och de kan inte ens sköta sin kontaktsida eller åstadkomma ett vänligt svar i sitt automail?

Jag fick ett vänlig svar (9/9) där de tackade för vykortet och meddelade att det skulle dröja minst 4 veckor kanske längre innan kvalet startade. Det tog tre mail att få dem att sträcka sig så långt med svaret. Inte det svaret vi önskade oss men förståeligt med tanke på deras problem med T4.

En följdfråga var att vårt Team Scandinavia gärna ville veta om det var möjligt att kvalet skulle bli i 3.6 eftersom många ville vara med endast på det villkoret.

När jag nu lärt mig att skriva direkt till complaint@traviangames.com fick jag ett helt ok automail och blev upplyst om att svaret kunde dröja upp till 72 timmar. Svaret kom inom utsatt tid och det var att det var ingen som visste än vilken version och tids nog skulle vi få besked via vår admin. Jag provade med att omformulera frågan mycket artigt. Fanns det något sätt man kunde påverka beslutet på? Det mailet är fortfarande obesvarat.

Då vi insåg att det skulle dröja så länge med kvalet så fanns det ett önskemål om att det kanske fanns någon speed 3.6 någonstans man kunde hoppa på medan man väntade. Och här börjar min resa worldwide. För den frågan gav nämligen svaret att de ville att vi skulle stanna hemma på vår egen domän och att de därför inte gav ut någon global lista.

Alla mina efterföljande brev fram till idag (20/sept) har fått samma svar: ”Vi vet inte i vilken version servrar blir eller när de startar. Ni får veta när er admin informerar er.” Detta oavsett innehållet i mina mail vilket gett en Goddag yxskaftkänsla över hela försöket till kommunikation.

Jag måste tyvärr erkänna att jag har misslyckats med att kommunicera med Traviangames.

Förslag till Traviangames:

1.Lägg till ett artigt svar i automailet från kontaktsidan, lika som i automailet från complaintsavdelningen.
2.Även om ni inte är ett dugg intresserade av era spelares åsikter så är det artigt att åtminstone låtsas lyssna.
3.Ändra ”Summer 2011” på VM-sidan till något aktuellare.

*****

Resan genom Travians domäner

Travian är uppbyggt runt många olika servrar, 60 st står det på deras hemsida. Visst är det trevligt med egna domäner språkmässigt, det tycker vi nog alla, men allt eftersom spelarantalet sjunkit har en del servrar blivit väl små.

Om man säger till mig att jag ska hålla mig hemma och snällt sitta och vänta så drabbas jag naturligtvis av en oemotståndlig vandringslust. Dessutom förfäktar jag den åsikten att vi spelare skulle få roligare och utvecklas mera om vi rörde på oss och träffade nya motståndare.

Eftersom Teamets önskan var att hitta någonstans att spela så tog jag hjälp av http://travian.ws för att hitta så många domäner som möjligt. 56 st har jag samlat i en lista, den kommer längre ner. När jag insåg att alla speed endera var stängda T4 eller väntade på omstart så började jag kolla in vilka classicslow som fortfarande var öppna.

Av orsaker som jag ska ta upp senare började jag regga mig på olika servar. Först vår egen s6 där jag noggrant följt antalet spelare och sett att det stadigt ökat. Rumänien kom jag ihåg att den såg intressant ut och jag fick med mig några till dit. Estland då? Det var ju en liten server. När jag fick plus började jag klicka runt i statistiken och fick se grafiken över antalet spelare.

De första tre classicservrarna visade samma sak. Antalet spelare stiger eller är konstant.

Sverige


Rumänien

Estland

Raskt blev jag nu obotligt nyfiken och reggade Australien, Spanien och England och hittade ytterligheterna. Aussierna därnere på andra sidan jordklotet gör precis tvärtemot alla andra och har mer folk på sin classic än på sina T4 servrar. Spanien började med 10K, rasade raskt ner till 3K där det planade ut. England har en puckel där 1K gick in och fjorton dagar senare var borta igen.

Bottar och multies är förmodligen orsaken till pucklarna.

Australien

Spanien

England

Övriga servrar

 

.ba .bg .br

.de .k .fi

.hr .gr .fr

Sammantaget ser det ut som om 3.6 har en ganska konstant grupp lojala spelare. Classicservrarna är rätt ofta popmässigt jämförbara med likgamla T4server. T4 har slagit väl ut på de stora domänerna med siffror över 20K som förr i tiden.

Vad jag oxå insåg under min research var att alla classicservrarna är startade inom ett par månaders tid. Där har Traviangames hållit sitt ord om att det skulle finnas en classic på varje domän. MEN det innebär oxå att alla kommer att stängas vid midgame ganska samtidigt och sedan finns det ingen öppen 3.6 inom överskådlig tid – om än någonsin igen eftersom Traviangames kommer att peka på att spelarantalet på de enskilda domänerna är för små.

Förslag till Traviangames:

1.Det behöver inte finnas classic på alla servrar men det bör finnas någon öppen i varje lämplig tidszon.
2.Gör det lättare för oss som gärna rör på oss att spela de servrar vi tycker är intressanta oavsett domän. Något tack är de spelare värda som genom sin hängivenhet och sitt guldförbrukande hjälpt TG att göra travian till det roliga och utmanade spel det varit och förhoppningsvis kommer att fortsätta vara.

********************

Travian och nya servrar

När vi bara får höra som standardsvar att ingen vet något och att vi bara har att vänta tills de behagar ge oss information via varje domäns admin så är det ett påstående som i sig är löjligt. Någonstans i organisationen finns naturligtvis en plan.

Visst är Traviansgames att gratulera till sin ytterst lojala personal som bara säger det de har lov till men bra för deras image gentemot oss users är det inte.

När teamet upprepar att de inte vet än så ger inte det ett intryck av att Traviangames har läget under kontroll. Lägg till den tid det tar att få T4 att fungera ordentligt så ser det mera ut som kaos bakom kulisserna.


“20 possible at the moment, 6 a week, first 3 start on monday
– we need to raise that fast, to get to 10-15 gameworlds a week to get all started again especially the speed gameworlds
– speed need 4x the hardware, thats why we first start normal gameworlds”

Det här jag sett på två olika forum, källa okänd. Det är ett bra exempel på en enkel information som skulle tillfredställa många utan att lova något men få folk tålmodigare eftersom de skulle få en känsla av att något faktiskt gjordes och inte den totala tystnaden som är nu.

Om den där infon har någon verklighetsbakgrund så når de i alla fall inte upp till den. Utannonserat är 4 serverstarter i september och 1 i oktober. Förvarningen har varierat mellan 5 dgr – 3 veckor. Jag har inte noterat nystartade servrar i min lista men uppskattar dessa till en handfull. Jaja, hälften får väl vara gott det, de har åtminstone kommit någon bit på väg.

När de är färdiga med dessa 20 slow har de, vad jag kan räkna till, ungefär 20 speed oxå som väntar på omstart. Och hur många servrar väntar på artefakter eller endgame?

Förslag:

1.Man kan säga ”Vi har ingen info åt er” på många olika sätt, och man bör upprepa det ofta på forumen så folk känner att ”de jobbar åtminstone”.
2.Den långa tystnaden har skadat Traviangames mer än problemen med T4. Skicka er PR-chef på kurs om hur man håller sina users på bra humör medan de väntar.
3.Lägg in en worldwidestatuslänk på main page. Typ: Nu har vi bara 8 slow kvar att starta och sedan börjar vi jobba med speed.

********************

Traviangames och T4

Det är min åsikt att problemet med T4 är att det stressades fram för att kunna vara flaggskepp vid 7-årsjubileumet. Man släpper ett spel som redan från början har en massa fel. Man envisas med att fortsätta trots att felrapporterna bara blir fler. Den australienske admin var rätt frispråkig:

”Finally our (you, Travian crew, Agge, Tech Support, Sys Admins) complaints have all been heard by the people who make the important decisions in Head Office and they have made a SENSIBLE decision.”

Nu när nya servrar äntligen har börjat startas igen, så är de är alla T4. De speed som hann startas före avbrottet är T4 och när de väl börjar starta speed igen så blir de som T4or, annars skulle det inte dröja så. De vill ta en sorts server i taget. Nästa VMkval blir T4, All reklam och alla bilder runt VM är från T4. För Traviangames har det nog varit självklart hela tiden att nästa VMkval ska gå i T4. Frågan är bara varför de inte kan vara raka och säga det?

Spel måste utvecklas och alla kan inte gilla förändringarna. Varje ändring möts av protester och det är kanske därför det tog så lång tid innan de uppfattade att gnället denna gång var befogat. Eller så ville de beslutande hos Traviangames så gärna att T4 skulle fungera bra att de var blinda för bristerna.

Traviangames släppte ett ofärdigt spel. Jag förstår att de ville få upp spelarsiffrorna och det hade förståss suttit fint med en succé lagom till 7-årsjubileumet. Men man ju undra hur ett spel med så allvarliga funktionsfel att det är tvunget att sätta det på standby under så lång tid, kan få utmärkelse som årets bästa?

********************

Går Traviangames att påverka?

Många frågor hade jag när jag påbörjade min resa genom dessa 56 domäner. Är det någon idé att ens försöka få kvar 3.6 någonstans? Är vi som vill ha classic kvar verkligen för få? Blir det någonsin någon mer speed 3.6? Har classic blivit utklassat av T4?
Totala spelarantalet på domänerna varierar, det varierar oxå med hur länge servrarna varat, och gör det svårt att göra en bedömning. Jag har hunnit med några servrar till och classictrenden är en svag men tydlig ökning av spelarna. De äldsta T4servrarna tappar spelare till de blir ungefär lika stora som classic. Visst – T4 har en massa spelare på de stora domänerna och utklassar där 3.6 . Men runtom i världen finns en kärna av 3.6spelare och tillsammans ar de inte så få.

Det enda som Traviangames begriper är antalet spelare på servrarna. Där ligger vår enda möjlighet att påverka dem. Så om vi inte vill att 3.6 ska vara helt stängd inom två månader, både som slow och speed behöver vi börja agera nu. När de inte vill lyssna på ord så får vi ge dem siffror.

Eftersom de 3.6 jag reggat på hittills har stigande siffror oftast så finns det fler runt om i världen som vill fortsätta att spela 3.6. Vad sägs om att vi ansluter oss till dem något mera medvetet? Jag tänker regga mig på så många av de 35 tillgängliga servrarna jag orkar, uppe i 10 nu. Jag tänker försöka hålla liv i dem en månad eller två och som en present bygga byn som en fin liten farm till de som spelar servern seriöst *skratta*

Australien är en liten domän men med den procentuellt största delen 3.6spelare. Rumänien är stadigt stigande. Kan vi samarbeta på något sätt så att vi som en större grupp kan framföra våra önskemål är det inte lika lätt för Traviangames att säga att vi är för några på vår egen server för att få önskad version.

Önskelista

1.En global lista över öppna servar och hur länge de pågått.
2.En avdelning på forumen för utländska servrar.
3.Alltid åtminstone 4 st 3.6servrar öppna fördelade på lämpliga tidszoner. En speed3.6. En 2.5server.
4.T5

Förslag:

1.Håll inte spelarna på halster. Ge klart besked till 2.5-folket om de kommer att få ha någon server kvar eller inte. Tala om för de som vill ha speed3.6 om det är en omöjlig dröm.
2.Visa något intresse med några uppmuntrande ord för de som väntar och väntar på att en speed oavsett version ska börja.
3.Ett ofta framfört förslag är att Traviangames ska starta 3.6 medan T4 lagas. Det hade hunnits med under väntetiden, säger de som längtar. Om det inte är tekniskt genomförbart så säg det då istället för att ge standardsvaret att vi ska vänta på att vår admin får veta något.

************************************************** *******************************

Aktiviteten på forumen har sjunkit mycket det senaste året och dykt neråt sista tiden. Mina utgåvor av Filosofiska Nyheter brukar ha 300-600 läsare på den servern den för tillfället ges ut. Jag undrar om den här artikeln ens får 50 läsare per forum. Jag kommer att översätta och publicera denna specialutgåva av Filosofiska Nyheter på olika forum så länge min upprorslusta/mitt missnöje med den information spelarna får varar/jag finner nöje i det..

Jag är väl medveten om att energin jag lagt ner på detta knappast kommer att åstadkomma ett motsvarande energiutbrott hos er läsare. So be it. Jag ger er en möjlighet att påverka – det är upp till er att göra något av det.

Jag reggar som Safiren, by Lekstugan i nordöst +|+. Välkomna att titta förbi!

 

 

 

[b][u]In this number![/u][/b]

[color=red]# Classic servers and communication difficulties [/color]

– The first trials

– The trip around Travain domains

– Traviangames and new servers

– Travian and T4

– Is it possible to influence Traviangames?

[color=red]# Atachment [/color]

– A list over open classicservers

[B][U][SIZE=”4″][COLOR=”DarkRed”]Classic servers and communication difficulties[/COLOR][/SIZE][/U][/B]

The first communication attempts

During my communication with Traviansgames headquarters answered and unanswered questions resulted in a search to find the information I wanted. After a while I realized that the only sensible way to present the results for you was to revive Filosofiska Nyheter temporarily. I have been free of both accounts and the Journal since sez10 on travian.se ended in March.

My native language is swedish and my english grammar is a mess. I hope you will enjoy my first worldwide publication never the less and if my grammatical twists give you a cause to laugh – you’re welcome.

***

This started when I wrote and asked Traviangames via their contactpage when the qualification might start again. I received not even an auto-mail on the first email (29 / 8). Then I sent a postcard (1 / 9) with a cat sleeping in a hammock. Third time around (5 / 9), I had actually an auto-mail, it contained nothing but my own text. This is a great web based company and they can not even manage their contact page, or bring a friendly response in their auto-mail?

I received a friendly response (9 / 9) in which they thanked for the postcard and announced that it would take at least 4 weeks maybe longer before qualifying started. Not the answer we wanted, but understandable given their problems with the T4.

A supplementary question was that our Team Scandinavia wanted to know if it was possible that the qualification tournament would be in 3.6 because many wanted to join only on this condition.

When I now had learned to write directly to complaint@traviangames.com I got an ok auto email and was told that the answer could take up to 72 hours. The answer came on time and it was that there was no one who know yet what version and in due course we would be notified by our admin. I tried to rephrase the question very politely. Was there any way we could influence the decision? The mail is still unanswered.

Since it would take so long to qualifying session, there was a wish that there might be some speed 3.6 somewhere you could jump on while waiting. And here begins my journey worldwide. For that question resulted in the answer that they wanted us to stay at home on our own domain and therefore did not give out any global list.

All my subsequent letter until today (20 / 9) received the same answer: “We do not know in which version servers will be or when they start. You will know when your admin informs you.” This is regardless of the contents of my mail which provided a Hello Doc sensation all over the attempted communication.

I must sadly admit that I have failed to communicate with Traviangames.

Proposal to Traviangames:

1. Add a polite response in the auto-email from the contact page, just as in the auto email from complaints.
2.Even if you are not a bit interested in your players’ opinions, it’s polite to at least pretend to listen.
3.Change “Summer 2011” on the VM page to something more current.

The trip around Travian Domains

Travian is built around many different servers, 60 pc it says on their website, and translated to over 40 languages. It’s nice to have one own language, that gives a special feeling, but as the player numbers dropped, some servers have become very small.

If you tell me to keep me at home and be a nice doll sitting there waiting, I immediately get hit by an irresistible wanderlust. Moreover, I asserts the thought that we players would have more fun and develop more if we moved around and meet new opponents.

As the team’s desire was to find somewhere to play I took the help of http://travian.ws to find as many domains as possible. 56 pieces I have collected in a list, attached. When I realized that all speed either were closed T4 or was waiting for a restart I started checking out the classic slow-which was still open.

For reasons that I will address later, I started register on different servers. First, our own s6 which I have followed closely on the number of players and found that it increased steadily. I remembered that Romania looked interesting and I and some friends have joined there. Estonia then? It was a small server. When I got Plus I started clicking around in the statistics and saw the graphic on the number of players.

The first three classic servers showed the same thing. The number of players rises or is constant.

Sweden

Romania

Estonia

Quickly, I was now terminally curious and registrated in Australia, Spain and England and found the extremes. Aussies down there on the other side of the world does exactly opposite of everyone else and have more people on their classic than their T4 servers. Spain started with 10K, fell quickly down to 3K, where it leveled off. England has a hump where 1K went in and fourteen days later it was gone again.

Australia

Spain

England

Overall, it looks as if 3.6 has a fairly constant group of loyal players. Classic servers are quite often popsized as comparable T4servers.

What I also realized during my research was that all the classic servers are started within a few months. Traviangames kept their word that there would be a classic in every domain (if not to small). But that implies that all will be closed at Midgame quite at the same time and then there are no open 3.6 in the foreseeable future – if ever again – because Traviangames will point to the player number on the individual domains and say that they are too small.

Proposal to Traviangames:

1.It need not to be classic on all servers but there should be some open in any appropriate time zone.
2.Make it easier for us who wants to move around to play the servers we find interesting regardless of the domain. This players is worthy of a reward, through their dedication and their goldspending, TG have been helped to make Travian the fun and challenging game it was and hopefully will continue to be.

Traviangames and new servers

When they only tell us the standard answer that nobody knows anything and we just have to wait until they give us information through each domain admin it is a claim which in itself is ridiculous. Somewhere in the organization someone have a plan.

Sure Traviansgames is to be congratulated for their very loyal staff who just says what they are allowed to, but good for their image of us users, it is not.

When the team repeat that they do not know it don’t give the impression that Traviangames have the situation under control. Add the time it takes to get the T4 to function properly, it looks more like chaos behind the scene.

20 possible at the moment, 6 a week, first 3 start on monday
– we need to raise that fast, to get to 10-15 gameworlds a week to get all started again especially the speed gameworlds
– speed need 4x the hardware, thats why we first start normal gameworlds

I have seen this in two different forums, source unknown. It is a good example of a simple information that would satisfy many and make people more patient because they would get the feeling that something was done and not the total silence that is now.

If that info has a real background they are not up to it. It was announced four server starts in September and one in October (when I collect the info). The promotion has varied between 5 days – 3 weeks. I have not noticed young servers in my list, but these estimates to a handful. Well, half may well be good there, at least they have come some way.

When they are finished with those 20 slow, they have what I can count to about 20 speed waiting to restart. And how many servers are waiting for artifacts or endgame?

Proposal:

1.You can say “We have no info for you” in many different ways, and one should repeat it often on the forums so people know that “they work at least”.
2.This long silence has harmed Traviangames more than the problems of T4. Send your PR manager at one course on how to keep their users in a good mood while they wait.
3.Add a world wide status link on the main page. Example: We now have only eight slow to start and then we start working on speed.

Travian and T4

It is my opinion that the problem of T4 is that it was developed to be the flagship in the 7-year anniversary. TG released a game that from the start had a lot of errors. They continued despite that the bugs just became more and more. The Australian admin was quite plainspoken on their forum:

”Finally our (you, Travian crew, Agge, Tech Support, Sys Admins) complaints have all been heard by the people who make the important decisions in Head Office and they have made a SENSIBLE decision.”

When the new servers finally have begin to start again, they are all T4. The speed that had started before the interruption is T4 and once they start up speed again, so will they be T4, otherwise it would not take so long time. They want to ready a type of server at a time. Next VMkval becomes T4, any advertisement and all the pictures around the World Cup is from T4. For Traviangames has it probably been obvious all along that the next VMkval is going to be T4. The only question is why they can not be straight and say that?

Games must be developed and all may not like the changes. Any change is met by protests and perhaps that is why it took so long before they realized that whining this time was warranted. Or the decisionmakers of Traviangames wished that T4 would work well and because of that they were blind to the shortcomings.

Traviangames released an unfinished game. I understand that they wanted to play the numbers and it had been fine with a success in time for the 7-year anniversary. But you wonder how a game with such a serious malfunction that it is forced to be put on standby for such a long period of time can get award as year’s best?

Is it possible to influence Traviangames?

I had many questions when I began my journey through these 56 domains I had found. Is there any point in even trying to get a 3.6 somewhere? Are we who want the classic to few? Will there ever be any more speed 3.6? Has classic been outperformed by T4?

The total number of players on the domains varies, and with the length of the servers, and this makes it difficult to compare. I’ve checked some servers and the classic trend is clear with a slight but steady increase in players. The oldest T4servrarna lose players so they get roughly the same as classic. Sure – T4 has a lot of players on the major domains which outperforms the 3.6. But around the world is a core of 3.6spelare and together they are not so few.

The only thing that Traviangames understand is the number of players on the servers. There lies our only opportunity to influence them. So if we do not want 3.6 to be fully closed within two months, we must start acting now. When they do not want to listen to our words we give them numbers.

Since many of the 3.6 I have joined so far have rising numbers there are more players around the world who want to continue to play 3.6. How about to join them? I’m up to registrate in so many of the 35 available servers I manage, done 13 now. I will try to keep life in them a month or two and as a gift build the village as a nice little farm to those who play serious at the server * laugh *

Can we cooperate in some way so that we as a larger group can express our wishes, it is not as easy for Traviangames to say we are too few on our countryserver.

Wish List

1.A global list of open servers and how long they lasted.
2.A section of the forums for foreign servers.
3.At least 4 of 3.6servrar always open, distributed at the appropriate time zone. A speed3.6. A 2.5server.
4.T5

Proposal:

1. Don’t put the players on the gridiron. Provide certainty to the 2.5-people if they will have a 2.5 again or not. Tell those who want speed3.6 if it is an impossible dream.
2.Show some interest with a few words of encouragement for those waiting and waiting for a speed regardless of version to begin.
3.One often mentioned proposal has been why not start 3.6, while T4 is repaired? It had been time during the waiting period, says those who yearn. If it is not technically feasible, say it then instead of giving the standard answer that we should wait for our admin to know something.

Activity on the forums has dropped a lot the last year and turned down lately. My editions of Filosofiska Nyheter usually have 300-600 readers on the server where currently published. I wonder if this article even get 50 readers a forum. I will translate and publish this special edition of Filosofiska Nyheter on various forums as long as my rebellion lust / my dissatisfaction with the information players receive lasts / I take pleasure in it ..

I am well aware that the energy I have put into this is unlikely to achieve an equivalent energy outbreak among the players. So be it. I have give you an opportunity to influence – it’s up to you to do something of it.

I registrate as Safiren, village Lekstugan, in northeast + | +. Welcome to stop by!
——————————————————————————————————————–

Ansvarig utgivare: Safiren safiren@safirvin.se

Copyright © 2008-2011 Filosoferna
All Rights reserved

Leave a Reply