Sez9 special del 1

Nr 2 Tredje årgången

Ett blad av en nyfiken ädelsten

Detta nummers medarbetare Dinosaurien

___________________________________________

I dagens nummer!

# Del 1
– Inledning
Intervjuer med LeCar, OohBABY! och Multihunter på sez.

# Del 2
– Allianserna i SV (-/-)

# Del 3
– Allianserna i NV (-/+)

# Del 4
– Allianserna i NÖ (+/+)

# Del 5
Allianserna i SÖ (+/-)

# Del 6

– Tio i Topp

Inledning

När jag avslutat Filosofiska Nyheter på s2 började jag få påstötningar om att komma in på andra servrar för att göra FN där. Påskharen som spelar på Brennus var jämte Ragatan en av de flitigaste övertalarna och till slut kom vi överens om att starta en ny sezchatt eftersom de gamla inte var aktiva längre. Via den fick jag tag på intressanta spelare att prata med och ett introduktionsbrev till top20-allianserna gav ytterligare kontakter.

Men sen skulle jag ju försöka få ihop en bild av servern oxå. Det var inte så lätt. När jag började titta på kartorna så såg det väldigt rörigt ut till en början. Det första som slog mig var att på speed finns inte de kransallianser som är så vanliga på slow, dvs klart cirkelformade allianser i utkanten som består av mindre spelare som farmas hårt men som genom sitt antal ändå hamnar högt upp. Här på speed verkade motsvarigheten finnas i DeM som med ett antal vingar var koncenterade mer i mitten. Det andra var att många allianser såg tvådelade ut. De hade raskt flyttat ut på landet för att bygga sig starka där.

För det tredje så verkade inte allianserna lika bundna vid kvadranterna som på slow men när jag rotat ett tag bland allianser och alliansbindningar så finns det ett liknande mönster på speed. Och för det fjärde.. På slow spelar folk gärna på olika servrar, speedfolk verkar hålla sig till speed och allianserna återuppstår från runda till runda. Andra namn och nya spelare men med en kärna av samspelt folk sedan tidigare.

Det här fick mig att inse att speed har en historia på ett helt annat sätt än slow och jag gav mig ut på jakt efter någon som kunde berätta den för mig.

Chrijoak@LeCar/MYGS!

Jag vill börja med att tacka för att Chrijoak bestämde sig för att komma ut ur garderoben och berätta om sitt travianliv som Castor.

Mina rundfrågningar bland allianserna ledde till att jag fick kontakt med Chrijoak. Först pratade vi om vad som egentligen är lämpligt att publicera i tidningen. Det finns ju mycket som är hemligt, alliansers allieringar, framtidsplaner med mera. Av just den orsaken ägnar sig FN främst åt det som hänt veckorna innan utgivningen och att försöka sammanfatta läget.

Chrijoak frågar vidare om hur jag frågar. Finns det standardfrågor så vore det ju lättare att svara. Då får jag erkänna att så mycket till standardfrågor har jag inte utom till spelarintervjuer. Dels tycker jag att det är assvårt att hitta på frågor och dels varierar det så mycket vad jag vill fråga om allianser.

Och nu är jag då nyfiken på hur det är på speed. Jag har ju aldrig varit på speed så har inte mycket att jämföra med, men jag tycker genomsnittspoppen är låg för att vara midgame jämfört med slowoch jag har hört att tempot är lägre. Chrijoak tycker att det är sämsta servern någonsin. generellt dåliga spelare, dåliga allianser och dåligt med trupp. En liten sammanfattning, säger han. Många kör på lågvarv, många har uppehåll.Inga starka alliansledare som kör seriöst denna rundan.

Chrijoak berättar att han försökte krypa under en sten denna rundan, vill slappa, men det blir väl som det brukar, sitter där i slutet och grejar med EG och Vu. Han spelade förra rundan som spelare enbart, för första gången, rätt avkopplande men blev bombad till grus i stället.

Safiren: Men allianserna… antar att SMYG och diverse andra stavningar hör ihop.
Chrijoak: både ja o nej. Var inte så från start.
Safiren: 3 hittar jag bland top40.
Chrijoak: Smyg startade först, sedan när jag startade min så döpte jag den till Mygs(Smygs) off vinge, mest för att reta ledaren i Smyg.
Safiren:Ni två har betydligt högre genomsnittspop.
Chrijoak: jo, är väl en annan sorts spelare i våra allianser, äldre gamla rävar dom mesta. !GYMS är nog mer småkillar.
Safiren:som hoppas på att bli lika bra som ni?
Chrijoak: vet inte om alla vi är så särskillt bra alltid, dom är skickliga spelare i många fall, men dom saknar erfarenheten och lugnet i dom flesta fall, dom har tunnelseende.
Safiren: Alla faktorer som spelar in, det är det som intresserar mig hur allianser lyckas och varför, men jag har mycket att lära.
Chrijoak: Hur allianser lyckas är en lite annan sak, där saknas ledarna i många fall, dom som leder dom mesta allianserna är för dåliga i att leda, vilket gör att deras allianser aldrig kommer över tröskeln till att bli riktigt bra. Det finns jättemånga bra allianser som har potential, men dom saknar ledare i dom som kan leda utefter dom förutsättningar som krävs i ett krigsspel.

Chrijoak: Det finns bara enligt mig ett sätt att leda en normal allians på speedservern. Slöservrar är kanske annorlunda, men på speeden krävs det en ledning som är auktoritär, en ledning som fattar beslut på ett “diktatoriskt” sätt. Enbart små elit/kompis allianser som kan ha demokrati.
Safiren: Jag har inte sett någon demokratisk allians som lyckats än.
Chrijoak: Men det är nog en ganska bred politisk korekt myt att det skall vara demokrati. Jag har styrt mina allianser med diktatur, jag och mina förutvalda ledare, övriga följer order eller lämnar, men det har gjort att mina allianser har lyckats bra med ett material som i många fall enbart är bra, men som i en organisation har lyckats prestera över sin normala kapacitet.

Safiren:Så en allians som är samlad för att göra något från början är en förutsättning?
Chrijoak: Ingen förutsättning, men det är en fördel. En förutsättning för att det skall lyckas är att man har en sammansvetsad ledningsgrupp från start där ordergången är klar och bestämd. Sedan kan du värva baserat på det. Men då har du en ledningsgrupp klar, samt i regel en kärna.
Safiren:Och att ledningen håller servern ut.
Chrijoak: Ja, numera lyckas dom allianserna som är förbestämda allra bäst, dom blir för starka, “standard”allianserna har inte en chans.

Jag har fått den uppfattningen att speed har en history på ett helt annat sätt än slow och till slut lyckas jag locka ur Chrijoak en sammanfattning om rundorna hittills.

Safiren:Men du, hur är det med sånt som hänt tidigare nu då? Du sa att OohBABY! var din fiende, men nu är ni allierade.
Chrijoak: Jepp, speed har väl under dom mesta rundorna varit ganska uppdelad från runda 2. Runda 2 startades en allians som hette BT (BadThings) en av ledarna där var Lilla, som spelar på Ohbaby, det fanns flera ledare men hon var den tongivande. Efter en månad in i spelet splittrades BT och delades upp i 2 allianser, varav jag efter ett tag blev en av ledarna i Real som den döptes till, och Lilla blev ledare för nexus, och vi hamnade i Krig, ett totalt serverkrig där alla drogs in.

Det fortsatte i princip rundan där på, Lilla och hennes spelare startade allianser, medan jag och mina spelare stod för motståndet, så var det i princip ända fram till runda 7. Servern var delad, Castor med vänner på ena sidan och Lilla, Izora och Octa och några till på andra sidan. Sedan fanns det allians konstillationer som var mitt i mellan, TWO, TP, YG och DGDF som dom större och återkommande som olika rundor band upp sig till någon sida, det var som soluppgången och nergången, garanterat att så skulle det förbli.*
Dom vann i regel dom flesta EG, vi kom 2a typ.
Dom vann krigen, medans jag försökte organiserade dom lite sämre konton till en lag maskin som krigade tillbaks, och lyckades enligt vad jag själv tycker ganska bra med det också fram till runda 7 då vi vann EG.

Efter det så gick Castor i pension som allians ledare och jag började spela med dom jag startade med kan man säga, cirkeln blev sluten. Nu spelar jag med forna fienden, dom jag startade med, det gjorde väl att halva servern anser jag är en svikare, för man har lite personifierat motståndet mot “eliten” allianserna, eller så tycker dom bara illa om mig i största allmänhet, det är en gångbar teori det med.
Både i Spel och Forum…

Safiren:Var passar Ceres in? Ceres var väl en allians på nån server?
Chrijoak: Ceres var en allians jag skapade runda 6 och som skulle spela för att vinna runda 7. Jag och mina co ledare skapade 3 allianser: Ceres, Consus och RIP.

RIP bestod av ganska anfalls glada spelare som vars enda syfte var att anfalla och farma sönder alla motståndare, dom skulle bråka och reta och vara måltavlor för motståndarna, kanonmat på ca 15 konton.
Consus var en supportally vars huvuduppgift var att fejka, bygga def och hjälpa till i krig. Och vara kanonmat dom med, ca 45 konton tror jag det var.
Ceres var en slägg/def ally, hade enbart släggare och deffare som byggde VU def, krigs def fick consus stå för.*
Ceres hade väl ca 3-5 icke VU inriktade konton av totala ca 45 medlemmar.
Stenhårt organiserat och strukturerat, byggde sanslöst med def och starka släggor.
Inga av dom var så kallade “elit”spelare, utan det var spelare från olika allianser som jag värvat ihop i syfte att vinna, och som byggde enligt klara förbestämda instruktioner. Enligt mig själv den starkaste EG alliansen som skapats, hela upplägget var grymt.

Chrijoak: Efter den rundan så blev allt kaos kändes det som, allianser splittrades, forna vänner slutade spela ihop och allt blev omvänt.
Flera starka alliansledarna slutade, det fanns ingen som band samman större allianser på nått sätt.
Safiren:Så du menar att runda 2-6 hela tiden vanns av samma folk? Och sen lyckades ni vinna runda 7?
Chrijoak: I princip var det samma spelare som vann alla rundorna där. Block som totalt dominerade servern. Runda 4 gick inte att vinna av någon annan, samma runda 3, var i praktiken chanslösa där, så totalt överlägsna. Uppstickare har vunnit, som runda 5, då vann OS som var värdelösa pga av att dom starka allianserna tog ut varandra.
Safiren:Så på speed har ni typ hållt på med samma krig i över 1½år?
Chrijoak: På sätt o vis kanske man kan säga det, har vart samma sidor hela tiden(lika barn leka bra), givetvis vissa förändringar, spelare har bytt gäng o spela med, och allianser har bytt sidor, men generellt så känns det som samma krig vart igång hela tiden.

Safiren:Hur var då runda 8?
Chrijoak: Hehe, runda 7 vann ju jag som allians ledare, och den rundan var det massa saker som skedde. Mycket anklagelser om backstabbning, massa spioneri på en helt ny nivå.
Förplanterade Trojanska konton som byggde offar för att döda släggor mitt i vår starkaste släggkoloni. Allianser bröts på sätt som rörde upp känslor. En hel del bitterhet skapades, interna konflikter i allianser som aldrig komer att glömmas och förlåtas.
Konspirationsteorier om att fiender sammarbetade för att låta motståndare vinna och teorier om att ledningar lät sina medlemmar tappa trupper enligt överenskommelser med fienden.
Runda 8 “dog” Castor och jag spelade med dom som var mina fiender runda 7. Vilket gjorde att många såg det som en bekräftelse på forna rundans konspiration.
Jag blev god vän med en av ledarna i Mupp som var fienden runda 7, samtalade mer med henne än mina egna spelare, det gjorde att folk trodde att vi sålde ut varandras allianser och det skapade ett visst agg mot oss runda 8, det i kombination med att vi bröt sammarbetet med TP som var på målinjen och sänke deras VU och själva gick i mål.

Safiren:Och du spelar med dem nu oxå?
Chrijoak: Både ja o nej, jag är allierad med dom flesta, men spelar med alla möjliga spelare nu, är en slö sommar runda.

Safiren:Vad kommer att hända runda 10 då?
Chrijoak: Lite nytt om skvallret stämmer, hoppas det gör det för jag tror och hoppas det kan bli kul.
[b]Safiren:[b]Det kanske behövs lite nya konstellationer.
Chrijoak: En ally startas som skall bomba alla enligt dom själva, massa toppspelare som enbart skall kriga, värvar friskt, Dom värvade ju inte mig så nån måste väl bråka med dom kan jag tro.
Safiren:Du är underbar (inlove), renskriver det här sen.
Chrijoak: Detta är ju en subjektiv historia med, ur mitt synsätt, andra bör bekräfta med, fan vet, kanske haft fel hela tiden.
Överdriver min egen betydelse i det hela.

Hanna@OohBABY!

Naturligtvis ville jag gärna ha en version ifrån den andra sidan och efter en del jagande fick jag tag i Hanna som var mitt uppe i en flytt. Några frågor hann hon iaf besvara. De var hyfsat överens om sez historia.

Safiren: Har du möjlighet att berätta för mig om sez historia? Jag har fått en story om vad som hänt på sez 2-8. Jag skulle gärna vilja ha motsatta sidans story, och dit hör du har jag fått för mig.
Hanna: Om första sidan kommer ifrån castor eller det gänget så stämmer d väl rätt bra.
Safiren: Var du med i BT och sen nexus?
Hanna: Yes, mitt konto som typ starta nexus tillsmmans me lite annat folk från BT.
Safiren: Och ni vann och sopade sen överlägset hem segern i både 3 o 4?
Hanna: Vi vann inte 2an, men 3an vann vi, 4an också.
Safiren: Vad hände i 5 då?
Hanna: I 5an hade mitt/vårt konto ingen ledarroll direkt utan spelade i dx, så vet inte riktigt hur den ska sammanfattas.
Safiren: Det verkar i mina ögon som om det startades ett krig på 2 som inte tog slut förrns i 7.
Hanna: ptja.. beror på hur man ser d.. lite så är det ju, men allteftersom rundorna gått så har det ju mer blivit med glimten i ögat och lite “bara för att” 2an, 3an, 4an o kanske lite på 5an va väl värst *skratta*
Safiren: 6 då? Den vanns av en tredje part bara för att blocken vägde upp varandra?
Hanna: Var det inte castors ally som vann 6an?
Safiren: Nej de vann 7.
Hanna: De har vunnit 2, vilken va andra rundan dem vann isf?
Safiren: Måste jag fråga om isf
Hanna: Har för mig d va 6an o 7an. Att d va 5an som vanns av tredje parten i form av OS lr liknande, men ja e inte helt hundra.
Safiren: 7 ska ha varit en server med mycket spioneri och sånt?
Hanna: Tycker det är ungefär lika mkt på alla servers.. bara mer lr mindre offentligt och avslöjat.


Multihunter@speed

Därefter kom jag på att jag kanske skulle fråga Multihunter vad de tycker om speed. Jag chansade på att fråga MH direkt, men det fick gå både genom Tink och Amaris den här gången oxå innan jag fick svar på mina frågor. I samband med det fick jag veta att speed inte kommer att stängas efter midgame denna runda då det alltid ska finnas två öppna servrar per domän.

Hej! Kul att det finns intresse för detta, och jag måste säga att du gör ett bra jobb med Filosofiska Nyheter.
Här kommer svaren på dina frågor.

1. Hur många MH är ni på speed?

Det jobbar mellan 2 till 4 MultiHunters på speed servern beroende på belastningen

2. Vad är vanligaste banningsorsaken på speed?
Många spelare har inte läst igenom reglerna och tror det är ok att starta flera konton eller spela på flera konton, så jag skulle nog svara multikonto.*
Men det som är det allvarligaste och största problemet är nog påhopp/förolämpningar/kränkning.*
Språket som vissa spelare använder mot varandra kan vara mycket otrevligt, vilket genererar mycket låsningar och bestraffning

3. Jag hör fler som klagar över bots och scripts här än på slow. Är det vanligare på speed?

Speed servern är ju en server där det passerar många spelare under en kort period, så det kan nog upplevas som om att det är så.
Men man kan nog inte säga att det är fler fuskare på speed, utan jag upplever nog att det är ganska jämt om man tar hänsyn till spelarmängden.

4. Har CAPTCHA underlättat ert arbete och isf hur?

Captcha underlättar eftersom det har en avskräckande effekt och vi får mera tid att hjälpa spelare med övrigt, och lägga ökad fokus på att upptäcka dom nya sätten det fuskas på.
Nu efter den senaste ändringen med automatisk bestraffning så blir den avskräckande effekten ännu större.*
Det ger mer rättvisa till dom seriösa spelarna som spelar för att ha roligt och verkligen är duktiga.

5. Är det någon skillnad att vara MH på speed jämfört med slow?
Ja, det är som sagt mycket fler spelare på en kortare tid på speed. På en slow server så är det endast i uppstart det är jäktigt.
Men när en slow server varit igång ett tag så är det till största delen seriösa spelare kvar som kan reglerna och sköter sig väldigt bra.

6. Hur många ärenden har ni per dag?

På speed kan det vara några hundra om dagen, beroende på hur långt servern har hunnit. Serverstart, artefakter & slutspel genererar fler ärenden.

7. Nämn gärna något ni varit med om som ni tyckt varit extra roligt/jävligt. (Jag är medveten om er tystnadsplikt, men det borde gå att formulera något utan att peka ut någon)

Hmm, Man skrattar alltid gott åt alla meddelanden man får från spelare som kommer från andra länder utanför Skandinavien där Google translate har använts.
Sen finns det ju stunder då spelare hotar oss med att dom ska uppsöka oss och göra hemskheter med mig, min mamma, min katt och hela min släkt.*
Vissa av dessa meddelanden kan vara riktigt otrevliga och vidarebefordras ovillkorligen till admin för fortsatt behandling och ev anmälan till myndighet.
Men det som är det roligaste som finns är när man jobbat en hel runda, och ser att spelare som inte försöker fuska sig fram vinner eller hamnar på bra rank.
Man blir väldigt stolt över dessa spelare och dom förtjänar all respekt.*
Det ger en enorm tillfredsställelse att ha fått varit en del av detta genom att ha jobbat för att hålla servern så fri som möjligt från fusk och otrevligheter.

Vänligen
Multihunter

Leave a Reply